måndag 24 februari 2014

Dålig uppdatering!

De som följer bloggen har märkt en kraftig dipp i nya inlägg på senaste tiden. Hoppades jag skulle kunna hålla samma takt som i vintras men känner att det blir svårt.

Enkla orsaken som ligger bakom är att jag har för lite fritid och inte hinner skjuta, fota samt skriva i rimlig takt.

Arbetar som redovisningsekonom på en byrå här i Stockholm och våren är vår högsäsong när bokslut, årsredovisningar och (inom kort) inkomstdeklarationerna ska vara klara.

Kommer därför få tona ner mitt mål under en tid och sätta ett ny takt med 1 inlägg i veckan istället för 3 som jag snittat tidigare.

Detta kommer vara mitt mål att hålla till slutet av Maj då jag beräknar ha mer tid att öka upp antalet igen.

Skulle det vara så att jag snyltar åt mig någon fritid så kommer jag självklart slänga upp ett "bonusinlägg" när chans ges, men nya målet framöver kommer vara:

Nytt inlägg varje fredag.

Mvh//David




Hur funkar det med rundkulor?

Har alltid fått höra under uppväxten är att man ska välja luftgevär som skjuter diaboler och inte rundkulor då ett gevär för rundkulor inte har räfflad pipa vilket ger sämre precision.  Detta har sen länge format min bild av vilka sorters gevär som är bättre än andra och jag har faktiskt aldrig ägt eller ens skjutit med ett luftvapen av "BB-typ" förutom Haenel 310. 

Satt dock en dag och tittade på +Team Wild TV  när de jagar vildsvin i Texas med Benjamin Rouge .357 och de diskuterar vilka kulor som fungerar bäst i ett oreglerat luftvapen av denna typ. Deras värd anser att rundkulor, som han gjutit på egen hand, fungerar bäst. 

I mitt hem finns inget i närheten av en bigbore-bössa, men det finns faktiskt en ask rundkulor! Tänkte därför det kunde vara kul att testa och se hur precisionen ser ut med dessa genom en mycket reglerade och räfflad Diana 35. 

Kan rundkulorna ge bra träffbilder i räfflad pipa, då pipan i sig kommer stå för precisionen?

Jämförde rundkulorna med FX-diaboler som jag vet fungerar i mitt Diana 35.



Det avlossades 10 skott av varje sort och svaret på min fråga var ett ordentligt: Nej!

Rundkulorna sköt riktigt illa i jämförelse med FX-diaboler. Gruppen strax till höger om "bullseye" är tio samlade skott med FX, alla andra hål i tavlan är gjorda av rundkulorna. 

Kunskapen om att rundkulor skjuter sämre än diaboler genom ett Diana 35 kan ju klassas som allmänbildning för vissa. Men om man nyligen kommit i kontakt med luftskytte-intresset så skulle det inte vara helt otroligt att man lyckades ta fel sorts ammunition. 

Enligt askarna är bägge kulsorterna i kaliber 4,5 och har man bara den informationen att gå på, i kombination med att man inte skjutit tidigare, så är det ju inte omöjligt att luftskyttet går miste om en entusiast.