måndag 6 januari 2014

Ringer in året med RWS Diana 54 .177

Dianas modell 54 har hamnat under min radar tidigare men prioriterats bort då jag inte funnit dess kvalifikationer attraktiva nog att rättfärdiga dess nypris.
Det har helt enkelt funnits andra gevär som jag varit mer sugen på när resurserna väl funnits till hands.

Men när den klassiska turnén till släkten, över jul och nyår, var av stapeln så dök det upp en anspråkslös annons på Blocket med ett vettigt pris och en säljare belägen i trakterna kring min kära mor, kvalifikationer som trots tidigare ratande fick mig att slänga ett extra getöga.

Bilden i annonsen var extremt pixlig och lånad från nätet så jag blev nyfiken på om det fanns några "riktiga" bilder på objektet.

Responsen lät inte vänta på sig, men det gevär jag presenterades skilde sig från de Diana 54 jag sett i Hurricanes nätbutik.

Den påminde snarare om en Diana 52 i stocken och trots flitigt sökande tycktes det vara lögn i helvete att få tag på orsak till dess, för mig nya, uppenbarelse.

Efter många om och men fann jag en tråd på ett Amerikanskt forum där okänd entusiast lagt upp bild på sina två 54:or. Detta kom att bli första och enda offentliga bilden på den "annorlunda" stocken.
Dock ackompanjerades irriterande nog inte bilden med någon info om varför stockarna skilde sig åt.

Drog tillslut iväg ett rop på hjälp till "Airpang-Johnny" som inom kort informerade om att RWS några år in i produktionen av 54:an ville särskilja modellen ifrån den (uppenbart) mycket liknande 52:an inför introduktionen på den Amerikanska marknaden. Man ville helt enkelt inte att kunderna skulle tro att det var samma gevär.

Även om det enligt både Johnny och andra forum-källor ska finnas förändringar i avtrycket samt några ytterligare detaljer, så höll mitt intresset i sig och idag är luftvapen-samlingen begåvat med ännu ett Diana.

Testskjutningar kommer följa flitigt under 2014.