söndag 17 november 2013

Walter High-Power Pellets (Cal.177/4,5mm)


Luftvapenspecialisten - "Höghastighetskulor av diaboltyp med stålspets"
Hurricane Luftvapen - "En diabol från Tyska Walther med plastkjol, för extra hög hastighet."  
Bara luftvapen.se"Höghastighetskulor av diaboltyp med stålspets"

Beskrivningarna av Walther High Power hos de svenska återsförsäljarna går ej att beskriva som utförlig och saluförs på klassiks manér med "du-får-det-du-ser-på-bilden-och-priset-står-här-metoden".

En metod som funkar på mig men det går ju att förstå om andra blir skeptiska till denna 50/50 mix av plast och stålspets. Speciellt när priset ligger mellan 199-249kr utan eventuell frakt inräknad. 

Förpackningen är mycket sparsam med information och saknar uppgifter om vikt på kulorna vilket gör uträkning av anslagsenergi krånglig för alla utan kulvåg.

Dock är de färglada, har konstig platt spets och kommer i pappförpackning vilket gör mig lika köpsugen som ett barn som hittar färgglatt godis i avancerade förpackningar med Disney-figurer på.

Geväret som användes för testskjutning var ett Diana 35 och avståndet ca 8m.


Var övertygad om att diabolerna skulle sprida åt alla håll, Walther high-power var förutbestämd plojjkula i mina ögon redan vid köp. Började plinka utan någon direkt ambition och blev genuint förvåning när de 5 första kulor faktiskt satt bättre än väntat.

Beslutade att ge plastpluggen ett allvarligt försök, laddade ny tavla i kulfånget och ställde in psyket på skytteskräll utan like.

Psykisk uppvärmning visade sig vara räddaren i nöden de kommande kulorna, Självförtroendet åkte till en början på rejält med pisk tills den forna insikten gjorde sig påmind. Denna diabol suger..

Kastade in handduken och fotade generat den obligatoriska trofé-bilden. 

Planerade dock skjuta genom chronographen för att kanske få svar på vad high-power innebär i meter per sekund. 

Chronyns ovilja att vara inomhus gjorde att väldigt få kulor blev registrerade, men de som reggades gav en snitthastighet på 219,86 m/s. 
Säger dock inte mycket om anslagsenergin eftersom jag inte har passande våg att ta reda på kulornas vikt med.


Mitt uppe i skyttet registrerade ögonvrån oidentifierade föremål komma ur mynningen förutom kulor, vid kontroll visade sig loppet smutsigt långt utöver normalnivå. Beläggningen på insidan var så tjock att man inte kunde urskilja räfflorna och någonting trådlikt skymtade.

Geväret var nyligen inköpt från Blocket och hade ännu inte rengjorts, antog därför det var en klar "fail" från min sida då avsaknad vapenvård av dessa mått bör ha påverkat resultatet.
Däremot hade jag tittat i loppet vid inköp och inte upptäckt smuts av så extrem karaktär som detta.



Har aldrig sett sådan grad av smuts i ett luftgevär och var efter rengöring övertygad om jag inte kunnat missa detta vid inköp. Att gula små strimmor gick att urskilja i smutsen ökade min misstanke om att Walther-kulorna åtminstone delvis låg bakom beläggningen.

Nu tog testet fart i annan riktning, målet blev att skjuta så många kulor som möjligt genom loppet tills avsevärd leda satte stopp. Sen göra en ny inspektion av pipan.

Blev här för fokuserad på om kulorna orsakat beläggningen att jag i början av testet gjorde misstaget att inte kontrollera antalet kulor som avlossades, något som självklart var av intresse om min teori stämde. Kom till insikt först efter tavla nr 2 och därefter blev det 20 skott i varje.

Det passerade därmed ca 70-100st kulor genom pipan innan jag blåste av experimentet.








Även om jag gärna skyller träffbilderna på ammunitionen så är halva sanningen att jag inte skjutit fjäderdrivna luftgevär på länge vilket bidrar till spridning.

Ringrostighet till trots så såg man tydligt hur grupperna öppnade upp för varje tavla. Ett stadigt ökande antal nyckelhåls-träffar indikerade också att kulornas stabilitet försämrades med antalet skott som avlossades.


Kulfånget var färggladare än vanligt.. Tyvärr var loppet det också..


Klart står att Walther High-Power inte ensam orsakade avlopps-proppen från första fotot, där spelade många års avsaknad rengöring stor roll.

Sista fotot visar dock vad Walther High-Power på egen hand orsakar efter knappt 40 minuter!

Min slutsats av testet är:

  • Walther High-Power skapar onödigt rengöring som orsakar mycket dålig precision. 
  • Walther High-Power har lite högre utgångshastighet.


Kombinationen av dessa slutsatser ger en kula som jag inte har något skäl till att använda. Jag  kan aldrig rekommendera den till någon i annat syfte än som en onödig kuriosa att slänga pengarna efter istället för på bra ammunition. Hos mig förblir den vad den köptes som, en udda prydnadskartong i samlingen.


Betyg 1/5 (Mycket ej godkänd)