fredag 17 januari 2014

Gamo Shadow 1000 reassembly!

Efter det "trainwreck" till återmontering som upplevdes när jag för en tid sen försökte få ihop mitt Haenel var inget jag hoppades återuppleva denna gång. 

Reservdelarna kom från Tommys vapenverkstad (http://www.tommysvapenverkstad.se/Luftgevar.aspx) där jag upplevde mig få mycket tillmötesgående service och snabb leverans, tummen upp för det.

Geväret införskaffades som renoveringsprojekt att öva upp skruv-kunskaperna på, så detta var ju nästintill examensprovet.

Delarna lades fram och kontrollerades så att inget saknades

Fjäderhylsan, orsaken till att bössan var defekt. Borde ju gå att svarva till en i bättre material så man slipper byta framöver kan tyckas.

Passade även på att slänga in en smula överkurs och byta pistongpackning.


Smorde upp fjädern med ett litet lager av Hurricanes fjäderfett innan den klämdes in i manteln.

Man tar vad man har, gummibandet underlättade sjukt mycket.

Ännu ett exempel på improvisation. Ett limstift fick agera lagom tjockt föremål som kunde hjälpa in fjäderpaketet den där lilla extra millimetern som gjorde att sprinten kunde glida in.

Små fjädrar är alltid kniviga att få på sin plats men denna kom dit relativt smidigt.


Sen var det bara att slå in paketet och på med rosetten.

Geväret saknade korn när jag fick det. Även denna detalj fanns på Tommys vapenverkstad!

Voila! Allt flöt på som en eka i insjö! 

Detta var en välbehövlig "moralboost" som fick mig taggad att ge Haenel-skrället en returmatch. Gamo Shadow 1000 är ingen modell jag tidigare provskjutit så det ska bli intressant att dra iväg några kulor med den framöver. 

Insåg dock att det blir ett skjutbane-gevär, osmidigt nog kom jag fram till detta efter jag satt samman bössan runt 23-tiden en vardagskväll. Var ju tvungen att spänna upp fjädern för att se att allt fungerade, hade någonstans på vägen fått för mig att jag kunde spänna av geväret som ett gammalt Diana. 

En uppenbart korkat föresats då jag en halvtimme tidigare hade fipplat dit säkringen som förhindrar avspänning innan geväret är skjutklar. Blev sonika tvungen att avlossa ett blankskott för att spänna av fjädern -"Men det kan la inte vara så farligt" tänkte jag..

Kan ha berott på att jag inte förväntade mig det, men min andra teori är att boven i dramat var ny-smörjningen av pistongen. 

Bössan gav hursomhelst ifrån sig en knall som satte lock för ena örat och lämnade mig helt paff där på köksgolvet. Väckte antagligen varenda hund i Vasastan, men som tur var hördes inga sirener.