söndag 15 december 2013

Kulan sköt oväntat igenom tre hästar och försvann vidare runt jorden!

Väl hemma efter inköpet av min Hatsan 125 Sniper ville jag såklart göra en kontrollskjutning för att försäkra mig om att nyförvärvet var i lagligt utförande då jag visste att den hade skruvats med från tidigare ägare.

Utgångshastighet snittade 104,16 mps vilket med JSB Exakt King gav en anslagsenergi på blyga 8,9 Joule vilket funkar fint för mig på 10 meter.

Eftersom det var en ren chrony-skjutning med noll fokus på precision så blev träffbilden "något" spretig och inte helt otippat så slank en jäkel utanför kulfånget.



Jag var helt säker på att min spånskiva skulle vara ett fungerade motstånd vid vådaskott, men det visade sig vara en grov felbedömning. Den fråga som uppstod var ju då, gäller det för alla kalibrarna?

Kan på förhand säga att liknande kaliber-test lär återkomma här på bloggen, inte för att det nödvändigtvis är så intressant utan mest för att möjligheten finns.

Framsidan ordning: 4,5 / 5,5 / 6,35
Säkrade baksidan med delar av ett liggunderlag samt en extra skiva.
Baksidans ordning: 6,35 / 5,5 /  4,5
Respektive kaliber "före och efter"  (4,5 / 5,5 / 6,35)


En spånskiva, som min, visade sig i slutändan inte duga för någon kaliber hur licensfritt vapnet än var. Numera har jag utökat till två skivor bakom kulfånget men antar att det är bäst att komma på annan lösning, eller helt enkelt hålla mig på tavlan, för att slippa buckla väggarna (ytterligare). 

För mig är dock främsta effekten av testet att min egen medvetenhet kring vapenhanteringen sätts i nytt fokus, vilket är positivt. Jag tycker mig alltid ha respekt, oavsett typ eller styrka, men jag trodde ärligt inte att det skulle bli så klara genomslag vid licensfria utföranden.