tisdag 18 februari 2014

Bortom all nödvändighet..

Något jag tog för givet som liten var möjligheten att fritt skjuta prick i de otaliga vildaplar vi hade runt om huset. Möjligheterna till frukt-plinking är ju numera kraftigt begränsade, om man inte är villig att offra ett knippe äpplen från Hemköp vill säga.

Sen när man ändå ska leka kungligt, varför inte dra vidare på den här testtråden om det verkligen är någon skillnad i skottverkan från de tre vanligaste kalibrarna i det licensfria 10-Joules utförandet.

I denna omgång av "kliniska" studier har Crossman gått in för att representera kaliber 5,5 istället för min vanliga FX Independence.

Valet av äpple var faktiskt gjort med eftertanke, ville ha en krispigare äppelsort i förhoppning att ett fastare fruktkött skulle visa mer påverkan av diabolerna.





Man kan knappt kalla det för test om man inte har en extra kamera på stativ gömd någonstans, så detta blev kitet för dagens "kliniska studier".



Än en gång var resultaten ganska förväntade, vare sig kaliber 4,5 eller 6,35 hade några som helst problem med att avliva fruktskåls-viltet på humant vis.

Dagens nykomling var dock den som skrällde, använde Predator Polymag i både 4,5 och 5,5 med ganska rejäl skillnad i gala-äpplena.
Min gissning är att min Crossman 2260 måste haft en något högre energi-utdelning än det licensfria snittet då den precis laddats med färsk kolsyrapatron och detta var första skottet. Resultatet var, ur plinking-sammanhang, mycket mer tillfredställande än de andra två kalibrarna då det alltid är kul att när målen flyger i bitar.

Mitt stänkskydd tjänade verkligen sitt syfte i detta test och sovrummet slapp våttorkas.


Kan inte säga att det går att märka skillnad mellan kalibrarna i detta test heller (väljer att bortse från resultatet av kolsyre-piken hos kaliber 5,5) Får helt enkelt testa en grövre målfrukt vid nästa tillfälle och se om det går annorlunda.