måndag 10 november 2014

Huvudstadens Luftvapen utbud, del 1

Ska man verkligen få en bild av dagens utbud på luftvapenmarknaden är internet oumbärligt.
Men oftast vill man blänga på en grym produkt i verkligheten, med chans att faktiskt få göra provanläggningar och klämma på drömköpet.

Luftvapen fortsätter dock, trots omfattande teknisk utveckling, få rollen som skytte-sveriges "tonåring vid släktmiddagen". Det är ingen som vet exakt om/när tonåringen ska flytta från barnbordet till vuxenbordet. Med andra ord:

- Etablerade jaktbutiker satsar sällan på ett brett utbud för luftskytte-entusiasten eftersom luftvapen ej generellt klassas som jaktvapen.

- Softairgun/"Hobby"-butikerna fokuserar på vapen som simulerar krigsmateriel, där möjlighet att skjuta en annan individ utan att denne tar skada har högsta prioritet. (Något man av uppenbara skäl inte bör använda ett luftvapen till.)

Trots detta sorgliga tillstånd existerar butiker som erbjuder viss nivå av ögongodis.

Under min tid i Stockholm har jag kartlagt guldkornen i huvudstaden så gott jag kunnat. 

Hoppas nu bespara intresse-gelikar frustrationen av att plöja fram genom trafik och folkmassor bara för mötas av dogmatch 4,5 som enda ammuntionsval. Tänker börja denna miniserie av inlägg med att avhandla..

 Jaktbutikerna.
(Min bedömning baseras på butikernas möjlighet att tillgodose luftskytten. Ej Krutskytten eller storviltsjägaren)

Knappar man in sökvalen Jakt Vapen Stockholm på Eniro inser man snart att de främsta aktörerna inom sökramen kan begränsas till 3 butiker. 


HUNT 
är den återförsäljare i området med minst antal luftvapen-produkter i sitt sortiment.
Fick vid mitt senaste besök veta av butikspersonalen, att luftvapen klassas som säsongvara hos Hunt. 

De lagerför ett basutbud av ammunition året om för övningsskytte, dessa rymdes på ett hyllplan om ca 30x20 cm snett bakom kassamaskinen. Utbudet baserades nästan helt på kaliber 4,5 med ca två märkesval av diabolkulor och en representant för rundkulor. 

Under sommaren hände det att luftgevär lagerfördes, men då handlade det visst om ett maxantal kring tre gevär representerade i butiken. Märkesval vid inköp av luftvapen föll enligt personalen på Gamo.


Widforss
placerar sig som nummer två på listan över Luftvapen-vänliga jaktbutiker i Stockholm.

Vid de tillfällen jag besökt affären har det alltid funnits ett litet vapenställ nere i kasunen för luftdrivna plinkers.
Har dock inte kunnat urskilja andra märken än Gamo i sortimentet av bössor men till Widforss fördel skall nämnas att de satsat på såväl juniorvarianterna som de mer fullvuxna Gamo gevären.

Utbudet av målmaterial är inte enormt, men existerande. Variationen av ammunition ligger knappt över det hos HUNT, men finns däremot för beskådning i vapenlokalens "mingelhall".
Placeringen underlättar ögonshopping då man slipper känna sig i vägen, hängandes in över kassan som en byfåne.


Walter Borg
Är däremot butiken man bör knappa in i GPS:en från första början om man som luftvapen-entusiast vill känna sig erkänd bland jägarfolket.

Skillnaden med Walter Borg är egentligen inte ett stort utbud, utan att luftvapnen förärats med en helt egen hörna i butiken.
De lagerför en vettig variation av vapen från Gamo till Diana och Weihrauch. De är inte heller låsta till fjädervapen, olika PCP finns alltid lager. Har själv känt på modeller från FX, Hatsan, Benjamin (både Marauder pistolen och geväret har funnits till försäljning).

Under Walter Borgs återkommande auktioner dyker det regelbundet upp olika vintage-bössor i vapenstället som tillför ytterligare skäl till besök.

Men den stora elogen går dock till deras ammunitions-utbud, som i förhållande till konkurenternas är som att jämnföra soppkök med ett julbord.

Faktumet att de lagerför kaliber .30 (trots att det erkänts vara en felbeställning och personalen själva knappt känner till att de har varan i butiken) gör att detta är den mest välsorterade, fysiska, återförsäljaren av luftvapen-bly jag besökt förutom Hurricane.


När jag frågade om lov att fotografera lufthörnan på Walter borg så beklagade de sig över att det var stökigt med pärmar bland vapnen och att kul-askarna stod lite huller om buller.

Jag tror inte jag talade för mig själv när jag försäkrade dem om att en stökig luftvapen-sektion är grymt mycket bättre än ingen alls.



//David