fredag 12 september 2014

Haenels hastighet

I Kombination med att jag lade ut min tivolibössa för försäljning kände jag att det var bäst att kontrollera dess kapacitet då jag jag utfört egen service på den med utbyte av delar.


När detta gevär kom i vår besittning för sådär 10-15 år sedan var det obrukbart. Pipan rejält igenpluggad efter att blykulor i fel kaliber laddats. Första skottet hade försökt skjutas ut med fler skott vilket såklart resulterade i trafikstockning. Skyttarnas föräldrar hade därefter haft geväret stående i garderoben då det varken fanns tid eller intresse att göra något åt det. 

Problemet löstes genom att det limmades ett fint borr på en gammal läskstång, med varsamt handlag borrades spänsten ur blykulorna och bössan var befriad från den långvariga nästäppan. 

Ett tag var lyckan total men när vi började skjuta med geväret och de nyinförskaffade stålkulorna var trycket ofantligt illa. Ammunitionen tätade inte i pipan och ofta rullade skotten ur pipan om man inte höll den upprätt. Detta resulterade i att den även hos oss hamnade i en ny garderobsdvala. 

När jag återupptäckte skyttet och började hamstra ammunition av olika slag så sprang jag på en ask blykulor i rätt kaliber. Kan inte skada att prova, var tanken som fick geväret att vakna ur sin slummer och se dagens ljus. Även om det inte var något precisionsvapen så gick det att skjuta med och man kunde plötsligt samla en grupp, om än spretig, på måltavlan.

Sen dess har geväret undersökts och mekats. Byte av fjäder, packning och matarpinne var den service jag gav mig på att utföra. fjädern skulle enligt butiken vara en "originalfjäder" och inte "exportvarianten". Förstod denna rubricering som att orginalet skulle leverera mer kraft än exporten och tänkte att det inte kunde skada.

Att geväret skulle åstadkomma olagliga anslagsenergier var otänkbart men eftersom vi äger en chrony så fanns inga skäl att inte vara på säkra sidan.

Notera att chronyn arbetar vidare trots två "arbetsskador" i fronten

Mycket riktigt var denna blyspruta i absolut lenaste laget. Den lär aldrig fälla någon kråka (knappt en sparv) men när syftet är socialt nöje med plingande mål och inte 100m benchrest så gör den jobbet.
//David