torsdag 19 december 2013

Peerless .21 closeup

Tidigt i somras fick jag ett sms från familjen där det efterfrågades hjälp att identifiera ett vapen som min bror fått ärva.

Vände mig direkt till de svenska luftvapen-forumen i jakt på någon som kände till vad det kunde vara för pryl. Hurricane-Tobbe visade sig kunna sin luftvapen-historia bäst och identifierade den cykelpump-liknande manicken som en Peerless .21 från Gaggenau Ironworks, ett företag som tillverkade luftvapen i Tyskland kring förra sekelskiftet.* 

Det underliga T-handtaget ska, enligt Blue book of Airguns, vara original men pistolen är inte i "mint-conditon" då pipan tycks fått sig en blånering i efterhand.

Den lilla historia vi har kring exemplaret är att pistolen tjänade som valuta vid en byteshandel som uppstod efter ett murnings-arbete. Anlitaren saknade visst full täckning i börsen och lyckades förhandla till sig en lösning.

På detta vis kom pistolen i barna-händerna på murarens söner (min styvfars svåger och dennes bror) runt 60 år senare gick den vidare i arv till min lillebror.
  
Detta inlägg får fungera som aptitretare inför framtida inlägg då jag själv vill undersöka pistolen långt mycket mer än jag haft chans att göra, tills dess får ni hålla tillgodo med dessa bilder. 








* http://bluebookofgunvalues.com/airgun_values/Airgun_Manufacturer.aspx?id=GAGGENAU_IRONWORKS_EISENWERKE_GAGGENAU