tisdag 21 januari 2014

Finslipet som kan få men som helst lack!

Så var det dags att ta tag i mitt andra projekt från 2013, rusta upp mitt RWS Diana 25. 

Har hittills endast skruvat och mekat på ytlig nivå, tanken är att detta lilla gevär kommer vara instegsporten till ett tyngre nörderi där även själva materialen som bygger luftvapnen ska hamna i rampljuset. Eftersom jag ännu inte besitter modet att gå på en blåneringprocess, har inte arbetat mycket med metall, så mjukstartade jag med stocken.

Köpte ett restaureringskit av märket (märke) hos Hurricane, vet inte vilket som är bäst eller hur man egentligen ska gå tillväga. Valde därför kit utifrån det märke jag såg flest Youtube-mekare använda, detta så jag skulle ha en stadig informationsbas av "How to"-videos när frågorna började dyka upp.




Efter min första sammandrabbning insåg jag två saker (som erfarna vapenstock-slipare antagligen listat ut via bilderna).

Insikt 1: Att ge sig i kast med att slipa upp trästycket old-school, med endast handkraft, kommer bli ett satans hundgöra. Rentav idiotiskt dessutom när man besitter el-verktyg som faktiskt gör processen snabbare! 

Insikt två: Även om man vill ha en fin jämn yta på slutresultatet så kan det vara en bra ide att börja med grövre sandpapper istället för att gå direkt på med det finkorniga! 
Speciellt om man ska ha någon som helst chans att ta sig igenom den noshörningshud till lackering Diana-stocken utrustats med utan att tappa förståndet i processen!