lördag 25 januari 2014

Provskjutning Peerless .21

När jag var på familjebesök senast så skedde ett ägarbyte av den Peerless .21 pistol som synts i några av de tidigare inläggen. Inte helt oväntat så har lillbrorsan andra pryldrömmar än en gammalt samlarpicka så han förstod att det fanns en potentiell kund i sin luftsskytte-nördande storebror.

Senaste tiden har spenderats att hitta mer information än de texter som står att läsa i Blue book of airguns, testat de flesta sökkombinationerna en dator kan erbjuda men har gått bet i alla försök att skramla ihop mer fakta om märket eller vapnet.


En sak är dock säker, det är ingen precisionsskjutare i sitt nuvarande skick. Plus att det är tveksamt vilken kaliber den har. 
Klassiska 4,5(.177) är för små och trillar rakt igenom loppet medans närmsta syskonet 5,0 (.20) är för stora för att ens få plats. Mellantinget som därför fungerat bäst är pilar i förstnämnd kaliber.


Pistolen går däremot inte att anklaga för att vara "fullpower "det är en sak som är säker. Får nöja sig med prickskytte på någon meters avstånd och på denna distans är precision inte ens upptäckt. 
Provade för skoj skull att få några skott genom chronyn och de snittade ofattbara 0.16 Joule. 


att pistolen skulle tillföra något till mitt skytte fanns ju självklart ingen förhoppning om. Peerlessen är istället ett fascinerande vapen på alla andra vis. Det är helt enkelt en prydnad i skåpet som ska bli mycket intressant att undersöka ur andra aspekter än dess skjutegenskaper.