söndag 2 februari 2014

Peerless .21 dissasembly

Så var det dags för den mest spännande dissasembly jag tagit mig an hittills, inte så mycket p.g.a. svårighetsnivån utan det faktum att jag var sjukt nyfiken på hur denna gamling såg ut på insidan. 
Konstruktionen i Peerlessen är mycket simpel, inga avancerade trycken, beartraps eller små fjädrar som gärna flyger åt fanders. 

Mekanismen påminner om de koncept man kan se i slangbells-projekten på "the Slingshot channel", skapade av +JoergSprave. Ganska basic, men genialiskt i sin enkelhet.











"Pistongen" är rätt mycket mindre än de på moderna vapen. Denna fungerar dessutom genom att röra sig upp och ner längs spännarmen vilket är en konstruktion jag heller aldrig hört talas om tidigare. 


Fjädern är av ett slag jag aldrig sett tidigare och det verkar vara en brott-yta i ena änden vilket indikerar att den skadats med tiden. 









Alla stora delar tycks ha samma märkning, så den bör därför inte ha genomgått de om-byggnationer jag antog från start. Eftersom pipan är mörk drog jag slutsatsen att de var utbytt, men det står klart och tydligt 1000 inpräntat i metallen. 

Det enda som saknar tusing-stämpel är trägreppet som verkar vara tänkt till exemplar 997. Om blyertsanteckningen "1000" skapades i kombination med tillverkningsprocessen eller av en missnöjd ägare åratal senare kan man ju bara spekulera kring:)

Om det finns någon luftvapen-etusiast där ute som har mer information kring denna vapenmodell är jag mycket intresserad. Har hittills inte hittat några andra källor än Blue book of airguns. 
I övrigt är internet förvånansvärt sparskrapat på information om både modellen Peerless och tillverkaren Gaggenau Ironworks.